Ako funguje klimatizácia?

Udržať v interiéri príjemnú teplotu počas horúcich letných dní nemusí byť tak náročné, ako sa zdá. Stačí si zaobstarať výkonnú klimatizáciu, ktorá vychladí každú jednu miestnosť a vytvorí priestor vhodný na oddych aj prácu. Ako však klimatizácia v skutočnosti pracuje a akým spôsobom dokáže bojovať aj proti tropickým horúčavám?

pexels-max-rahubovskiy-6316065

Princíp fungovania klimatizácie

Bežné klimatizácie, ktoré sa využívajú v rodinných domoch a bytoch, bývajú zložené z dvoch častí – vonkajšej a vnútornej jednotky. Celý proces chladenia začína vo vnútornej jednotke. Tá nasáva teplý vzduch, ktorý následne ochladí na požadovanú teplotu a vracia späť do interiéru.

Teplo, ktoré vnútorná jednotka odobrala zo vzduchu, postupne prechádza do vonkajšej jednotky, odkiaľ putuje von. V jednoduchosti by sme teda mohli povedať, že klimatizácia funguje podobne ako chladnička.

Moderné zariadenia však už dávno neslúžia len na ochladenie priestoru. V súčasnosti dokážu upravovať vlhkosť vzduchu, vďaka čomu sú v interiéri oveľa príjemnejšie podmienky na relax, stretávanie sa s blízkymi alebo prácu.

Komponenty klimatizácie

Klimatizácia sa skladá z viacerých komponentov. Ich typ a počet sa odvíja od modelu, ktorý si zvolíte, no vo všeobecnosti v nej nesmú chýbať:

  • Kompresor – predstavuje základný komponent, ktorý sa stará o prietok chladiva cez systém. V praxi funguje na podobnom princípe ako čerpadlo. K jeho hlavným úlohám sa radí nasávanie nízkotlakového a nízkoteplotného chladiva v plynnom stave, ktoré následne stláča, čím zvyšuje jeho tlak.
  • Kondenzátor – z kompresora k nemu prúdi chladivo s vysokým tlakom a teplotou. Tá sa postupne znižuje vďaka okolitému vzduchu, ktorý ju absorbuje, čím dochádza k tomu, že plynné chladivo sa mení na kvapalné.

Okrem toho sa v klimatizáciách nachádzajú aj ďalšie dôležité komponenty, ako napríklad výparník, ventilátor či chemické chladivo.

Typy klimatizácií

Pri výbere klimatizácie sa stretnete s viacerými modelmi a typmi, ktoré sa delia podľa niekoľkých faktorov.

Klimatizácie podľa počtu vnútorných jednotiek

Na základe tohto parametra hovoríme o dvoch typoch klimatizácií:

  • Monosplit – ideálne riešenie do menších bytov a domov. Prípadne do budov, kde stačí vychladiť len jednu miestnosť. Klimatizácia je charakteristická tým, že na vonkajšiu jednotku je napojená len jedna vnútorná.
  • Multisplit – populárnejšia alternatíva, ktorá pozostáva z jednej vonkajšej jednotky, na ktorú je pripojených niekoľko vnútorných. Dokáže tak bez akýchkoľvek problémov vychladiť aj väčšie priestory.

Klimatizácie podľa typu vnútorných jednotiek

V tomto prípade hovoríme o týchto klimatizáciách:

  • Nástenné klimatizácie – patria k najobľúbenejším typom. Jednotky majú rôzne prevedenia, čo vám dáva istotu, že nájdete také, ktoré perfektne splynie s celkom.
  • Kanálové klimatizácie – spravidla bývajú ukryté v sadrokartónovom podklade, takže ich vôbec nevidno. Ich inštalácia je však komplikovanejšia a drahšia.
  • Kazetové klimatizácie – objavujú sa hlavne v reštauráciách a hoteloch. Bývajú zabudované do stropov, kde z nich vidno len mriežky.
  • Podstropné klimatizácie – sú výborné do rozľahlých miestností s vysokými stropmi. Charakteristické sú vyšším výkonom.
  • Parapetné klimatizácie – inštalujú sa pod okno. Na prvý pohľad sa podobajú radiátorom. Mnohé modely majú vysoký výkon, čo znamená, že priestor vedia ľahko vychladiť.
  • Mobilné klimatizácie – nemusia sa nikam inštalovať. Majú kolieska, ktoré zaručujú jednoduchú manipuláciu. Mínusom je vyššia úroveň hluku a to, že zaberajú veľa miesta.

Kvalitné klimatizácie od overených výrobcov

Pri nákupe klimatizácie sa uistite, že si ju vyberáte od overených odborníkov, ktorí vám okrem kvalitných produktov zaručia aj servis a profesionálnu inštaláciu. Od nej totižto závisí to, či zariadenie vychladí miestnosť bez väčších problémov a poskytne požadovaný výkon.